Урсус америцанусАмерички црни медвед

Аутори Тања Дјуи и Кристин Кронк

Географски опсег

Црни медведи се могу наћи од северне Аљаске на истоку преко Канаде до Лабрадора и Њуфаундленда, и јужно кроз већи део Аљаске, практично целу Канаду и већи део САД до централног Мексика (државе Најарит и Тамаулипас).(Ларивиере, 2001)

  • Биогеографске регије
  • неарцтиц
    • домородац

Станиште

У целом њиховом опсегу, примарно станиште црног медведа карактерише релативно неприступачан терен, густа вегетација подземља и обилни извори хране у облику жбуња или меког или тврдог јарбола на дрвећу. На југозападу, примарно станиште црног медведа ограничено је на вегетативна, планинска подручја која се крећу од 900 до 3.000 м надморске висине. Станишта се углавном састоје од чапаралних и пињон-клекових шума. Медведи се повремено селе из чапарала на отворенија места и хране се кактусом опунција. Постоје најмање два различита, главна типа станишта на југоистоку. Црни медведи у јужним Апалачким планинама преживљавају у претежно храстовој и мешовитој мезофитској шуми. У приобалним подручјима на југоистоку, медведи насељавају мешавину равних шума, залива и мочварних места тврдог дрвета. На североистоку, главно станиште се састоји од шумских крошњи од тврдог дрвета као што су буква, јавор и бреза, и четинарских врста. Мочварна подручја станишта су углавном бели кедар. У неким деловима североистока усеви кукуруза и јарбол од храста-хикорија су такође уобичајени извори хране; мала, густа мочварна подручја пружају одличан покривач уточишта. Дуж обале Тихог океана преовлађују секвоје, оморике и кукуте као покривачи. Унутар ових типова шума налазе се ране сукцесијске области важне за црне медведе, као што су грмишта, влажне и суве ливаде, плиме и осеке, приобална подручја и разне врсте тврдог дрвета које производе јарбол. Шума смрче и јеле доминира великим делом подручја црног медведа у Стеновитим планинама. Важна подручја која нису пошумљена су влажне ливаде, приобална подручја, лавине, путеви, опекотине, паркови споредних брда и врхови субалпских гребена.(Ларивиере, 2001)



  • Хабитат Регионс
  • умерена
  • земаљски
  • Террестриал Биомес
  • шума
  • шикара шума
  • Друге карактеристике станишта
  • приобални

Физички опис

Црни медведи су обично црне боје, посебно у источној Северној Америци. Обично имају бледу њушку која је у контрасту са њиховим тамнијим крзном и понекад могу имати белу мрљу на грудима. Западне популације су обично светлије боје, чешће су смеђе, циметове или плаве. Неке популације у обалној Британској Колумбији и Аљасци су кремасто беле или плавичастосиве. Укупна дужина тела мужјака креће се од 1400 до 2000 мм, а код женки од 1200 до 1600 мм. Дужина репа се креће од 80 до 140 мм. Мужјаци теже између 47 и 409 кг, женке између 39 и 236 кг. Размак између очњака је око 4,5 до 5 цм.



Црни медведи се разликују од гризлија или мрких медведа (Урсус арцтос) по дужим, мање длакавим ушима, мањим раменима и конвексном, а не конкавном профилу.(Ларивиере, 2001)

  • Друге физичке карактеристике
  • ендотермни
  • хетеротермни
  • хомоиотермни
  • билатерална симетрија
  • Сексуални диморфизам
  • мужјак већи
  • Маса домета
    39,0 до 409,0 кг
    85,90 до 900,88 лб
  • Дужина опсега
    1200,0 до 2000,0 мм
    47,24 до 78,74 ин

Репродукција

Мужјаци и женке се привремено састају ради парења када су женке у еструсу. Домаћи распони мушкараца се преклапају са онима неколико женки.(Ларивиере, 2001)



  • Систем парења
  • полигинозан

Полови коегзистирају накратко током сезоне парења, која углавном достиже врхунац од јуна до средине јула. Женке остају у еструсу током целе сезоне док се не паре. Обично се рађају сваке друге године, али понекад чекају 3 или 4 године. Трудноћа обично траје око 220 дана, али то укључује и одложену имплантацију. Оплођене јајне ћелије се не имплантирају у материцу до јесени, а развој ембриона се јавља тек у последњих 10 недеља трудноће. Порођаји се углавном дешавају у јануару и фебруару, обично док женка хибернира. Број младих у леглу креће се од једног до пет и обично је два или три. При рођењу млади имају тежину од 200 до 450 грама сваки, најмањи млади у односу на величину било ког плацентног сисара. Они се рађају голи и слепи. Младунци црног медведа остају у јазбини са својом омамљеном мајком и дојиљом током целе зиме. Када се породица појави у пролеће, младунци су тешки између 2 и 5 кг. Обично се одбијају од сисе у доби од 6 до 8 месеци, али остају са мајком и јазбином са њом током своје друге зиме живота, све док не напуне око 17 месеци. У то време женка улази у еструс и тера младе са своје територије. У овом тренутку могу тежити између 7 и 49 кг, у зависности од залиха хране.

Женке достижу полну зрелост са 2 до 9 година, а младунчад имају сваке друге године након сазревања. Мужјаци достижу полну зрелост са 3 до 4 године, али настављају да расту све док не напуне 10 до 12 година, у ком тренутку су довољно велики да доминирају млађим медведима без борбе.(Ларивиере, 2001)

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропарозни
  • сезонски узгој
  • гонохорични / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • ђубрење
  • живородан
  • одложена имплантација
  • Интервал размножавања
    Женке црних медведа имају младунчад сваке друге године ако имају довољно хране да подрже трудноћу.
  • Сезона парења
    Црни медведи се размножавају у јуну и јулу.
  • Распон броја потомака
    1,0 до 5,0
  • Просечан број потомака
    два
    Старосна
  • Просечан период трудноће
    220,0 дана
  • Просечан период трудноће
    70 дана
    Старосна
  • Распон узраста за одбијање
    6,0 до 8,0 месеци
  • Старост у сексуалној или репродуктивној зрелости (жене)
    2,0 до 5,0 година
  • Старост у сексуалној или репродуктивној зрелости (мушко)
    2,0 до 5,0 година

Младунци црног медведа остају у јазбини са својом уснулом мајком и дојиљом током целе зиме. Када се породица појави у пролеће, младунци су тешки између 2 и 5 кг. Обично се одбијају од сисе у доби од 6 до 8 месеци, али остају са мајком и јазбином са њом током своје друге зиме живота, све док не напуне око 17 месеци. У овом тренутку мајка тера младе са своје територије. У овом тренутку могу тежити између 7 и 49 кг, у зависности од залиха хране. Мајке црног медведа брину о својим младунчадима и уче их неопходним животним вештинама све време док су њихови младунци са њима.



Мужјаци црних медведа не доприносе директно свом потомству, али то чине индиректно спречавањем нових мужјака да се уселе у то подручје. Због тога је мање вероватно да ће млади или мајка наићи на агресивног мужјака или ће морати да се такмиче са новим медведима за храну.(Ларивиере, 2001)

  • Родитељска улагања
  • алтрициал
  • пре ђубрења
    • обезбеђивање
    • штитећи
      • Женско
  • пре излегања/порођаја
    • обезбеђивање
      • Женско
    • штитећи
      • Женско
  • пре-одвикавање/лечење
    • обезбеђивање
      • Женско
    • штитећи
      • Женско
  • пре независности
    • обезбеђивање
      • Женско
    • штитећи
      • Женско
  • продужени период малолетничког учења

Животни век / дуговечност

Црни медведи могу да живе до 30 година у дивљини, али најчешће живе само око 10 година, углавном због сусрета са људима. Више од 90% смрти црних медведа после 18 месеци је резултат пуцњаве, хватања у замку, несрећа са моторним возилима или других интеракција са људима.(Ларивиере, 2001)

Понашање

Црни медведи су генерално крепускуларни, иако активности узгоја и храњења могу променити овај образац сезонски. Тамо где је доступна људска храна од смећа, појединци могу постати изразито дневни (на путевима) или ноћни (у камповима). Сметње су обично повезане са изворима вештачке хране и веома опортунистичким понашањем црних медведа у храњењу. Током периода неактивности, црни медведи користе лежишта у шумским стаништима; ова места се углавном састоје од једноставног плитког удубљења у шумском лишћу. Црни медведи су обично усамљене животиње изузев група женки (одрасле женке и младунци), парова који се гнезде лети и заједница на хранилиштима. У областима где су извори хране агрегирани, велики број медведа се окупља и формира друштвене хијерархије, укључујући неповезане животиње истог пола које путују и играју се заједно.



Високо развијени породични односи у понашању вероватно су резултат спорог сазревања младунаца и високог степена учења повезаног са добијањем хране и навигацијом кроз велике територије. Црни медведи поседују висок ниво интелигенције и показују висок степен радозналости и истраживачког понашања. Иако су црни медведи генерално окарактерисани као стидљиве и тајновите животиње према људима, они показују много шири спектар интраспецифичног и међуврсног понашања него што се првобитно мислило. Црни медведи имају изванредне навигацијске способности које су слабо схваћене.(Ларивиере, 2001)

  • Кључна понашања
  • террицолоус
  • Сумрак
  • покретљив
  • номадски
  • седентаран
  • хибернација
  • усамљенички
  • територијални

Хоме Ранге

Територије оснивају одрасле женке током лета. Временски размак појединци показују у другим периодима године и вероватно се одржава кроз систем хијерархије доминације. Мужјаци успостављају територије које су довољно велике да добију храну и преклапају се са распонима неколико женки.(Ларивиере, 2001)



Комуникација и перцепција

Црни медведи комуницирају помоћу израза тела и лица, звукова, додира и кроз обележавање мириса. Ознаке мириса оглашавају границе територије другим медведима. Црни медведи имају оштро чуло мириса.(Ларивиере, 2001)

  • Комуникациони канали
  • визуелни
  • додирнути
  • акустични
  • хемијски
  • Канали перцепције
  • визуелни
  • додирнути
  • акустични
  • хемијски

Фоод Хабитс

Црни медведи у целом свом ареалу у Северној Америци углавном конзумирају траву и траву у пролеће, меки јарбол у облику жбунова и плодова на дрвећу лети, а мешавину тврдог и меког јарбола у јесен. Међутим, доступност различитих врста хране варира у региону. Само мали део исхране медведа састоји се од животињских материја, и то првенствено у облику колонијалних инсеката и буба. Већина кичмењака се конзумира у облику лешине. Црни медведи нису активни предатори и хране се кичмењацима само ако постоји прилика.

Исхрана црних медведа је богата угљеним хидратима и мало протеина и масти. Сходно томе, углавном преферирају храну са високим садржајем протеина или масти, а самим тим и склоност ка храни и смећу људи. Медведи који се хране извором хране богатом протеинима показују значајно повећање телесне тежине и повећану плодност. Пролеће, након што црни медведи изађу из зимских јазбина, је период релативне несташице хране. Медведи имају тенденцију да губе на тежини током овог периода и настављају да живе делимично од телесне масти ускладиштене током претходног пада. Они користе било коју сочну храну богату протеинима; међутим, они обично нису у довољним количинама за одржавање телесне тежине. Како се лето приближава, постају доступни разноврсни бобичасти усеви. Лето је генерално период богате и разноврсне хране за црне медведе, што им омогућава да се опораве од енергетских дефицита зиме и пролећа. Црни медведи акумулирају велике резерве масти током јесени, првенствено из воћа, орашастих плодова и жира.(Ларивиере, 2001)

  • Примарна дијета
  • свеједи
  • Анимал Фоодс
  • Царрион
  • инсекти
  • Биљна храна
  • корење и кртоле
  • семена, житарица и орашастих плодова
  • воће

Предатион

Младунци црног медведа могу бити у опасности да их убију велики грабежљивци, као нпрвуковиипланински лавови. Међутим, већину црних медведа који су убијени, како младих тако и одраслих, убијају људи.(Ларивиере, 2001)

  • Адаптације против предатора
  • цриптиц

Улоге екосистема

Црни медведи су важни у екосистемима због свог утицаја на популације инсеката и воћа. Они помажу да се распрши семе биљака које једу и конзумирају велики број колонијалних инсеката и ларви мољца. Понекад као плен узимају мале и велике сисаре, као што су зечеви и јелени.(Ларивиере, 2001)

Економски значај за људе: позитивно

Људи су интензивно ловилиУ. америцанус, за трофејну вредност и за разне производе, укључујући кожу за одећу или простирке, и месо и маст за храну. У већини држава и покрајина у којима живе црни медведи, они се третирају као дивљач и подлежу регулисаном лову. Процењује се да се годишње у Северној Америци убије око 30.000 особа. Релативно мало коже сада иде на тржиште, пошто прописи понекад забрањују трговину и нема велике потражње.

Медицинско истраживање о метаболичким путевима које црни медведи користе да би преживели дуг период тромости дају нови увид у третмане затајења бубрега, камена у жучи, тешких опекотина и других болести.(Ларивиере, 2001)

  • Позитивни утицаји
  • делови тела су извор вредног материјала
  • истраживања и образовања

Економски значај за људе: негативан

Познато је да црни медведи повремено врше нападе на стоку, иако су губици медведа занемарљиви. Медведи понекад оштећују поља кукуруза, производњу јагодичастог воћа и меда. Неки медведи су постали проблематични око кампова и колиба ако им је храна остављена на дохват руке. Црни медведи су тешко повредили, а понекад и убили кампере или путнике који их хране. Међутим, опасност повезана са црним медведима понекад је прецењена, мање од 36 људских смрти је резултат сусрета црних медведа у 20. веку. Црни медведи су генерално веома плашљиви и, за разлику од женки медведа гризлија, мало је вероватно да ће мајке црних медведа са младунцима напасти људе. Када се мајке црних медведа суоче са људима, оне обично шаљу своје младунчад на дрво и повлаче се или блефирају. Људи који живе или посећују подручја са црним медведима треба да буду свесни одговарајућих мера предострожности за избегавање сусрета са црним медведима.(Ларивиере, 2001; Северозападне територије: Одсек за ресурсе, дивље животиње и економски развој, 27. август 2001.)

  • Негативни утицаји
  • повређује људе
    • уједа или убода
  • штеточина усева

Цонсерватион Статус

Црни медведи су некада живели у већем делу Северне Америке, али су их лов и пољопривреда отерали у подручја са великим бројем шума. Преостале популације опстају у већем делу распона у ретко насељеним шумовитим регионима и под заштитом у националним парковима. Они су бројни и напредују, али се и даље суочавају са претњама у региону због уништавања станишта и лова. Црни медведи се појављују у ЦИТЕС додатку ИИ.(Ларивиере, 2001)

Сарадници

Тања Дјуи (аутор), Агенти за животиње.

Кристин Кронк (аутор), Универзитет Мичиген-Ан Арбор.