Пхаларопус лобатуснортхерн пхаларопе(Такође: црвеновратни фаларопе)

Аутор Деланеи Андерсон

Географски опсег

Црвеноврати фаларопе (Пхаларопус лобатус) је најраспрострањенија и најраспрострањенија врста родаПхаларопус. Има циркумполарну дистрибуцију и налази се у бореалним и тундрским зонама између 60 и 70 степени географске ширине. Ови фаларопе се могу наћи у обалним регионима Арктичког океана, јужно до Алеута и северозападно до Британије. Зими, црвеноврати фаларопе већину времена проводи на океану. Током ове сезоне без гнежђења, фаларопи се могу наћи у централној и западној Јужној Америци, у Арапском мору и од централне Индонезије до западне Меланезије.

(дел Хоио ет ал 1996) (Цамерон и Харрисон 1978)



  • Биогеографске регије
  • неарцтиц
    • домородац
  • палеарктик
    • домородац
  • оријентални
    • домородац
  • етиопски
    • домородац
  • неотропски
    • домородац
  • аустралијски
    • домородац
  • океанска острва
    • домородац
  • Северни Ледени океан
    • домородац
  • Индијски океан
    • домородац
  • Атлански океан
    • домородац
  • Тихи океан
    • домородац
  • Други географски појмови
  • холарктички

Станиште

Током сезоне парења, црвеноврати фаларопе насељавају подручја тундре/шумске тундре у близини језера или мочварних подручја са мочварним приобалним зонама које укључују обиље траве, маховине и шаша. Такође су пронађени у пустињама лаве са ретко вегетацијом на Исланду, приобалним мочварама, на поплавним равницама великих река, као и у мочварама. Током сеобе ове птице ће пронаћи слана језера за коришћење, а зимску сезону проводе на мору у зонама уздизања и океанским мрљама.



(дел Хоио ет ал 1996)

  • Террестриал Биомес
  • тундра
  • Акуатиц Биомес
  • језера и баре

Физички опис

Ова врста пхаларопе је најмања у родуПхаларопус, дужине 18-19 цм, а распона крила 31-34 цм. Црвеноврати фаларопе испољава обрнути полни диморфизам, што значи да су женке светлије обојене у свом перју за размножавање од мужјака. Женка има сиву главу, врат и бокове груди, са огрлицом боје кестена и белим грлом; крила су тамноцрвена, изнад ока је мала бела трака, а стомак је потпуно бео. Мужјаци су много тамније боје јер имају браон главу, врат и горњи део. Перје фаларопе које се не размножава укључује загасито сиви горњи део, а глава је углавном бела са црном мрљом кроз и иза ока. Младунци имају браон главу, врат, горњи део и мрље на очима. Њихове груди су изгледа 'испране' тамноцрвене боје, а остатак доњег дела је бео.



(дел Хоио ет ал 1996)

  • Друге физичке карактеристике
  • ендотермни
  • билатерална симетрија
  • Маса домета
    20 до 48 г
    0,70 до 1,69 оз

Репродукција

Генерално, црвеноврати фаларопе користи моногамни систем парења. Међутим, када су мужјаци у вишку, женка ће се парити са много мужјака (полиандарни систем парења). ТхеП. лобатусженке ће стићи у гнездилиште Артика од маја до средине јуна пре мужјака и такмичиће се међу собом и излагати у малим групама. Женке ће често тражити и бранити мужјака. Када се паре, обоје ће изградити једно или више гнезда, а женка ће положити јаја. Њихово гнездо се састоји од огреботине на земљи која је обложена стабљикама и лишћем, често у непосредној близини воде.

Женка ће положити 4 (повремено 3) јаја у интервалима од 24-30 сати. Ако је веза моногамна, јаја су једноплодна, али ако је систем парења полиандрен, јаја су двоплодна. Мужјак сам инкубира јаја, почевши од положеног четвртог јајета, и тежи ка пилићима који се једном излегу. Непосредно пре него што његова инкубација почне, мужјак ће лисити перје са свог стомака да би произвео две мрље у леглу. Ове закрпе ће се напунити крвљу и деловати тако да одржавају јаја топла док он седи на њима.



Када се пилићи излегу, женке ће отићи у своја зимска легла, а то је већ крајем јуна. Мужјаци ће остати још две недеље, након чега ће и они отићи. Пилићи полете са 18-21 дан и почеће да селе у августу. Једногодишње пиле ће се размножавати у својој првој сезони и може да живи до 5 година.

(дел Хоио ет ал 1996, Террес 1980)

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропарозни
  • гонохорни / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • овипароус

Животни век / дуговечност

Понашање

Црвеноврати фаларопе углавном је усамљен на својим летњим гнездиштима, осим ако станиште није ограничено, и тада ће остати лабаво колонијално. Током сеобе ка и из места за размножавање, ове птице су веома друштвене, као и зими, где се фаларопи могу наћи у масивним групама. Ово може укључивати слана језера, области океанског уздизања где се могу наћи велике залихе зоопланктона, као и подручја на мору са површинским ројевима еуфаузиидних шкампа.



Женка фаларопа је генерално нетериторијална, са изузетком одбране стварног гнезда или партнера. Женке ће се такође укључити у јурњаве из ваздуха, обично укључујући бројне женке које јуре мужјака. Када дође до копулације уП. лобатус, женка ће показати своју спремност изговарањем тихе ноте док плива по води. Када то чује, мужјак ће устати из воде и на тренутак лебдети изнад женке. Када се спусти до њених леђа да се пари, он је заправо гурне под воду.

(дел Хоио ет ал 1996, Цампбелл анд Лацк 1985)



  • Кључна понашања
  • мушице
  • покретљив

Комуникација и перцепција

  • Канали перцепције
  • визуелни
  • додирнути
  • акустични
  • хемијски

Фоод Хабитс

У слатководним срединама током сезоне гнежђења, црвеноврати фаларопе једе ларве водених инсеката (пре свега комарце), као и двокрилне мушице, бубе, кадисове, мраве, анелиде црве, пужеве, као и неке семенке. Када су на мору током периода без размножавања, птице ће се хранити зоопланктоном, укључујући еуфаузииде и каланоидне копеподе, као и ракове, ситне рибе, па чак и медузе. Црвеноврати фаларопе посебно воле океанске мрље и подручја у којима постоји акумулација организама јер то обично значи обиље хране.

Птице уПхаларопусрод се храни газењем, ходањем и пливањем. Користе свој игличасти кљун и витак врат да кљуцају плен на површини или испод воде, као и да чупају летеће инсекте из ваздуха. У вађењу намирница из воде, фаларопе ће користити површинску напетост воде да пренесу плен од кљуна до уста.

Једна од најјединственијих карактеристика припадника овог рода птица је начин на који хватају храну. Црвеноврати фаларопе ће мешати своју храну брзим пливајућим покретима стопала, све време вртећи своја тела унаоколо по води са много обртаја у минути. Док се окрећу, праве брзе убодне покрете да покупе храну коју су изнели на површину. Повремено можете видети фаларопу на врху (попут патке која се игра) да извлачи храну испод воде, али то није тако често.

(дел Хоио ет ал 1996, Цампбелл и Лацк 1985, Цамерон и Харрисон 1978)

Економски значај за људе: позитивно

Црвеноврати фаларопе је од малог економског значаја за људе. Вероватно економски најзначајнија карактеристика фаларопе је то што ће јести ларве комараца. Како су комарци озбиљна штеточина на одређеним локацијама широм света, присуство црвеновратих фаларопа може имати мали утицај на ове популације. Међутим, пошто је њихова исхрана много разноврснија од само комараца, а проводе само кратко време на мочварама и језерима у непосредној близини људи, они имају мали утицај.

Цонсерватион Статус

Црвеноврати фалароп није глобално угрожен. Укупне гнездеће популације Евроазије и Неарктика премашују милион птица. Број у заливу Фанди се смањује, али узрок је непознат и тек треба да утиче на њихов општи статус.

(дел Хоио ет ал 1996)

Остали коментари

Црвеноврати фаларопе је раније био познат као северни фаларопе.

Фаларопе имају кратке мреже између база предњих прстију (полу-длановима), а сва четири прста су проширена и имају ресе крљушти, слично као режњева стопала лиске. У ствари, назив 'пхаларопе' долази од грчког пхаларис, што значи лиска, и поус, што значи стопало, отуда и 'лиска нога'.

Црвеноврати фаларопе су једине праве океанске приобалне птице.Пхаларопус лобатусформирају збијена јата која се окупљају на мору, углавном у приобалним или приобалним водама, и брзо губе своје брачно перје. Због чињенице да већи део године проводе на океану, имају слане жлезде и густ слој пуха који обезбеђује сплав заробљеног ваздуха. Ово обезбеђује хидроизолацију, а такође им омогућава да плутају високо (као плуте) на води. Међутим, ова додатна пловност отежава потапање, тако да ове птице не роне. Фаларопе такође могу да се одмарају и спавају док су у овом лебдећем положају. Пошто је фаларопе тако лагане, ове птице су у опасности да буду ухваћене у олуји док се носе у води, тако да их терају у заветрину.

Мужјак сам носи и чува пилиће јер њихов развој зависи од типично женског хормона пролактина, којег мужјак лучи више од женке. Поред тога, сјајно перје женки регулише хормон тестостерон, који је иначе мушки хормон.

Граул ет ал (1977) формулисали су разлог за еволуцију полиандрије код црвеновратих фаларопа. Они верују да због тога што су ресурси хране често ретки, а сезона парења је тако кратка, женка неће имати довољно енергије да произведе и инкубира јаја. Пошто мужјак може самостално да инкубира и излеже јаја, женка ће вероватно преживети, а популација ће остати одржива. Граул такође наводи да у пролеће где су извори хране у изобиљу, женка може да произведе две серије јаја и ангажује два мужјака да их инкубирају, чиме се повећава њен репродуктивни успех.

(дел Хоио ет ал. 1996, Цампбелл и Лацк 1985; Террес 1980; Цамерон и Харрисон 1978; Граул ет ал. 1977)

Сарадници

Деланеи Андерсон (аутор), Универзитет Алберта, Цинди Пасзковски (уредник), Универзитет Алберта.